Infektionsrisikoen er høj og komplikationer kan være alvorlige, hvis bidskader fra katte ikke straks bliver fulgt op med korrekt behandling. Foto: Kim Johnsen

Kattebid giver 80 % sandsynlighed for infektion

Infektionsrisikoen er høj og komplikationer kan være alvorlige, hvis bidskader fra katte ikke straks bliver fulgt op med korrekt behandling. Desværre er det langt fra tilfældet hver gang, viser en ny undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Kattebid er en risiko, når man arbejder med dyr eller holder dem som kæledyr i sit hjem. Den øgede risiko gælder derfor både dyrlæger, veterinærsygeplejersker, internatmedarbejdere og andre, som har en hverdag med dyr. Bag et hvert bid gemmer der sig en potentiel risiko for infektioner og alvorlige komplikationer, hvorfor det er vigtigt, at bid fra dyr bliver behandlet hurtigt og korrekt. 

Ved en mindre rundspørge, udført af Den Danske Dyrlægeforening i 2020 blandt deres medlemmer, blev det gjort tydeligt, at der ikke nødvendigvis blev igangsat den korrekte behandling, når dyrlægerne opsøgte læge eller skadestue efter at være blevet bidt af dyr. Flere dyrlæger fik derfor efterfølgende komplikationer eller senskader som følge af bid. 

Rundspørgen blev starten på en total revidering af sundhedsvæsenets gældende anbefalinger for behandling af bidskader, men samtidig mente Den Danske Dyrlægeforening, at der var brug for at sikre ensretning af de gældende anbefalinger fra henholdsvis Statens Serum Institut, Lægehåndbogen (sundhed.dk) og i regionerne. Foreningen igangsatte derfor en større undersøgelse, som skulle afdække, hvordan fagfolk med bidskader var blevet behandlet de sidste fem år. 

- I værste tilfælde kan bidsår ende med at give livstruende blodforgiftning eller med, at betændelsen i såret bliver så voldsom, at en amputation er nødvendig for, at bakterierne ikke spreder sig videre rundt i kroppen. Betændelse kan udvikles inden for få timer, efter at man er blevet bidt, hvorfor man skal reagere straks, siger Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse. 

Dyrlægeforeningens undersøgelse viste, at særligt kattebid har høj risiko for efterfølgende infektion. Bakteriesammensætningen i kattes mundhule - kombineret med deres lange og meget skarpe tænder, som giver dybe stiksår, der på overfladen ikke ser ud af meget og derfor ofte negligeres - er skyld i den høje infektionsrisiko.

Komplikationer hos 1 ud af 5, som blev bidt af et dyr

I Den Danske Dyrlægeforenings undersøgelse, som involverede 427 personer, oplevede 79 % af de bidte personer ikke nogen komplikationer efterfølgende, mens 21 % af de adspurgte gjorde. 

De, der oplevede komplikationer, mærkede ofte symptomer såsom inflammation (79 %) og/eller betændelse med pus fra såret (39 %). I den alvorlige kategori af komplikationer var der 5 personer, der udviklede decideret blodforgiftning (sepsis). 

Under andre komplikationer nævner 15 af de adspurgte personer, at de har fået særligt neurologiske komplikationer. Det kan f.eks. være nedsat bevægelighed og kroniske smerter i området, hvor de blev bidt. Størstedelen af de adspurgte personer har efterfølgende ikke genvundet normal funktion i det beskadigede område og står tilbage med kroniske smerter eller nedsat neurologisk funktion.

I forhold til dem der endte med at få komplikationer efter bid (21% af de adspurgte = 80 mennesker), havde 6 valgt at behandle sig selv med antibiotika og/eller sårrens eller valgt ikke at gøre noget overhovedet. De øvrige 74 personer havde søgt læge eller skadestue efter at være blevet bidt. Af dem der søgte læge/skadestue havde 55 % fået ordineret forebyggende behandling med antibiotika. 

- Som udgangspunkt opsøger katte ikke mennesker med henblik på at bide dem. Man skal dog være opmærksom på, at leg med killinger og voksne katte kan ende med bid, hvor tænderne bryder igennem huden, så det bløder. Og hvis det sker, skal man reagere og opsøge læge, siger Cecilia Christensen Karstrup. 

Tag bidskader alvorligt

Ovenstående undersøgelse beskriver forskellige, alvorlige følger og komplikationer efter bidskader, især fra kat. Der er i lægestanden heldigvis et øget fokus på denne problematik og hvorfor det er så vigtigt at påbegynde behandling straks. Dyrenes Beskyttelse understreger derfor, at det er meget vigtigt at opsøge læge, hvis uheldet skulle være ude. 

- I tilfælde af bid, hvor tænderne er gået igennem huden, er det vigtigt at tage situationen alvorligt. Du skal straks kontakte egen læge, vagtlæge eller skadestue, så der kan iværksættes en forebyggende behandling, og en ukontrolleret betændelse ikke får mulighed for at udvikle sig, siger Cecilia Christensen Karstrup.

Behandlingen har bedst effekt, hvis behandlingen sættes i gang straks (og senest seks timer efter man fik bidsåret), og der kræves en særlig opmærksomhed, hvis biddet er tæt på eller i et led.